stiriacum.ro

Suntem sociabili

Stiri

Traficul la aeroporturile din București este în creștere în 2024.

Publicat

în


Cele două aeroporturi principale ale Bucureștiului, și anume Aeroportul Internațional Henri Coandă și Aeroportul Internațional Aurel Vlaicu București-Băneasa, au înregistrat un trafic aerian de peste 16 milioane de pasageri în 2024, în creștere cu 9,22% față de 2023. În plus, s-au înregistrat 134.700 de mișcări de aeronave (aterizări și decolare), în creștere cu 4,75% față de 2023, potrivit datelor de la Compania Națională de Aeroporturi București (CNAB) citată de News.ro.

Comparativ cu aceeași perioadă din 2019, când aeroporturile din București au atins un vârf istoric, 2024 arată o creștere cu 8,99% a numărului de pasageri, a mai spus CNAB.

Anul trecut, Aeroportul Henri Coandă a preluat 15.946.791 de pasageri, în timp ce 107.087 de pasageri au tranzitat aeroportul mai mic Băneasa.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti supraveghează coordonarea operaţională şi managementul celor două aeroporturi ale capitalei, gestionând aproximativ 65% din traficul de pasageri al României.

irina.marica@romania-insider.com

(Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

www.romania-insider.com

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stiri

Cea mai mare bancă din Polonia intră oficial pe piața românească.

Publicat

în

De către


Sucursala corporativă din România a PKO Bank Polski, liderul sistemului bancar polonez, își va începe activitatea operațională pe piața locală în 2025, potrivit Ziarul Financiar.

Cotidianul român a anunțat în octombrie 2023 că PKO Bank, cea mai mare bancă din Polonia, cu active echivalente cu 70% din sistemul bancar românesc, dorește să își înceapă activitatea în România, cu planuri inițiale de start pentru 2024.

Sucursala din București, capitala României, este a patra sucursală corporativă străină a polonezilor la PKO Bank Polski, după cele din Frankfurt pe Main (Germania), Praga (Republica Cehă) și Bratislava (Slovacia).

Strategia grupului polonez PKO este de a intra pe piețele externe prin sucursale corporative, model care s-a dovedit a fi de succes pe piețele în care banca activează deja.

iulian@romania-insider.com

(Sursa foto: Wirestock/Dreamstime.com)

www.romania-insider.com

Continuă să citești

Stiri

Jaqueline Cristian din România ajunge în turul trei la Australian Open 2025.

Publicat

în

De către


Jucătoarea română de tenis Jaqueline Cristian, clasată pe locul 82 în lume, a avansat joi, 16 ianuarie, în turul trei de la Australian Open, după ce a învins-o în două seturi pe italianca Lucia Bronzetti, scor 7-5, 7-5. Meciul a durat două ore și patru minute, potrivit News.ro.

Aceasta este prima dată în cariera lui Cristian când ajunge în turul trei al unui Grand Slam.

În turul trei, Jaqueline Cristian o va înfrunta pe germanca Eva Lys.

De asemenea, românca Gabriela Ruse și-a asigurat un loc în turul doi de la Australian Open și urmează să se confrunte joi cu locul 19, Madison Keys.

irina.marica@romania-insider.com

(Sursa foto: Eu zic Fotografii / Simion Sebastian Tataru)

www.romania-insider.com

Continuă să citești

Stiri

NXP Semiconductors obține un împrumut de 1 miliard de euro pentru proiecte RDI în cinci țări, inclusiv România.

Publicat

în

De către


NXP Semiconductors NV a asigurat un împrumut de 1 miliard EUR de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru proiectele de cercetare, dezvoltare și inovare (CDI) ale companiei în Austria, Franța, Germania, Țările de Jos și România.

Finanțarea va sprijini proiectele de CDI ale NXP care vizează diverse piețe finale, inclusiv auto, industrial și Internet of Things (IoT) pentru perioada până în 2026.

Acesta va contribui la construirea unui ecosistem european de cipuri, în conformitate cu Actul Chips-ului UE, Valea Semicon olandeză și Strategia Națională Tehnologică a Guvernului Țărilor de Jos, al cărei scop este de a consolida piața semiconductoarelor din UE pentru a asigura un mediu sigur și competitiv. furnizare de chipsuri. Pe lângă cercetarea și dezvoltarea de noi dispozitive electronice de putere, microprocesoare și microcontrolere, NXP se va concentra și pe eficiența energetică a dispozitivelor sale, a spus compania.

Facilitatea de împrumut de 1 miliard EUR are o rată a dobânzii de aproximativ 4,75% atunci când este trasă în tranșe denominate în dolari în condițiile actuale de piață și are o durată de șase ani.

Finanțarea tehnologiei europene critice se aliniază cu lansarea de către BEI a unui program de investiții „Strategic Tech-EU” pentru a accelera digitalizarea și inovarea în tehnologii strategice, cum ar fi inteligența artificială, microcipurile, științele vieții și calculul cuantic. Semiconductorii sunt esențiali pentru digitalizarea multor industrii diferite, făcându-le instrumentale în eforturile publice și private de a promova eforturile de decarbonizare și sustenabilitate, a explicat BEI.

„Este fundamental pentru Europa să rămână un jucător indispensabil în lanțul valoric al tehnologiilor critice și să construiască CDI și capacitatea de producție în acele lanțuri de aprovizionare”, a spus vicepreședintele BEI, Robert de Groot. „Din fericire, UE se mândrește cu unii dintre cei mai avansați producători de cipuri din lume. Întrucât semiconductorii sunt cheia tranzițiilor digitale și ecologice, importanța lor va crește doar, iar BEI sprijină cu mândrie o astfel de tehnologie strategică.”

„NXP se angajează să consolideze ecosistemul de semiconductori din Europa, iar acest împrumut semnificativ de la BEI urmărește să susțină eforturile NXP în cercetare și dezvoltare în multe dintre site-urile noastre din UE”, a declarat Maarten Dirkzwager, Vicepreședinte executiv și Chief Strategy Officer la NXP. „Colaborarea NXP cu BEI subliniază angajamentul nostru de a asigura liderul tehnologic european și sustenabilitatea pe piața globală a semiconductoarelor. Acest împrumut completează diferitele instrumente existente care sprijină industria noastră, cum ar fi Proiectele importante de interes european comun (IPCEI) și alte inițiative în curs de înființare de către Comisia Europeană și statele membre. Este, de asemenea, în concordanță cu investiția noastră în fabrica de asociere în comun ESMC care se construiește în prezent în Germania, care va răspunde cerințelor europene pentru cipuri auto și industriale.”

NXP Semiconductors NV (NASDAQ: NXPI) are operațiuni în peste 30 de țări și a înregistrat un venit de 13,28 miliarde USD în 2023.

Prezența sa în România se concentrează pe dezvoltarea de software pentru auto, microcontrolere și produse de conectivitate, precum și pe managementul serviciilor IT și operațiunile de aprovizionare cu clienții. Pe lângă biroul din București, NXP Sibiu s-a deschis oficial în iunie 2024, ca al doilea centru de cercetare și dezvoltare din România. Centrul din Sibiu se concentrează pe proiectarea și dezvoltarea de produse software în industria auto.

(Fotografie: Dzmitry Auramchik | Dreamstime.com)

simona@romania-insider.com

www.romania-insider.com

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și