Un activist Greenpeace a zburat cu un parapanta motorizat lângă platforma Transocean Barents din Constanța, miercuri, 15 ianuarie, afișând un banner pe care scria „Stop Fossil Gas” în semn de protest față de proiectul de foraj de gaze Neptun Deep al OMV Petrom în Marea Neagră. Platforma, care urmează să devină cel mai mare sit de extracție a gazelor fosile din Europa, este în curs de pregătire finală înainte de a fi desfășurată.
Potrivit unei analize împărtășită de Greenpeace România, emisiile de gaze cu efect de seră din proiect ar putea contribui la temperaturi extreme care vor fi responsabile pentru zeci de mii de decese premature în întreaga lume până în 2100.
„Analiza estimează că numărul posibil de decese până în 2100 este de 46.000, doar pentru decesele legate de temperatură. Deși există incertitudini majore în orice astfel de estimare, ea ilustrează riscurile uriașe pe care OMV Petrom și le asumă prin dezvoltarea Neptun Deep, jucând cu siguranța tuturor. Neptun Deep ar contribui, de asemenea, la creșterea poluării aerului și la alte evenimente meteorologice extreme”, a spus Greenpeace spuse.
„Pe lângă decesele cauzate de temperatură, analiza estimează că peste 1,2 milioane de copii născuți între 2010 și 2020 ar putea experimenta un val de căldură suplimentar în timpul vieții, ca urmare a emisiilor de la Neptun Deep”, a adăugat acesta.
Potrivit organizației, proiectul de forare a gazelor ar putea produce peste 200 de milioane de tone de emisii de gaze cu efect de seră în decurs de 20 de ani.
Vlad Catuna, militant pentru Climă și Energie la Greenpeace România, a declarat: „Acesta nu este viitorul pe care ni-l dorim. OMV Petrom și autoritățile române nu pot ignora amenințarea pe care o reprezintă Neptun Deep pentru viitorul nostru colectiv. Acest proiect distructiv trebuie oprit”.
Lisa Göldner, campanie pentru viitorul fără fosile de la Greenpeace Germania, a comentat de asemenea: „Acest proiect, împreună cu multe alte proiecte noi de infrastructură a gazelor pe care le planifică companiile de combustibili fosili, vor bloca UE într-un sistem energetic învechit, distructiv, care dăunează bunăstării, siguranței și viitorului oamenilor. Trebuie să ne eliberăm de dependența de gazele fosili investind în reducerea cererii de gaze, extinderea surselor regenerabile și reducerea risipei de energie.”
Într-un scrisoare deschisă semnat deja de peste 78.000 de persoane, Greenpeace solicită Uniunii Europene și guvernelor naționale să interzică toate proiectele noi de infrastructură pentru combustibili fosili din UE. În România, 50.000 de oameni și-au arătat opoziția față de Neptun Deep.
Săptămâna trecută, OMV Petrom a semnat un prim acord cu compania germană de energie Uniper SE pentru aprovizionarea Germaniei.
irina.marica@romania-insider.com
(Sursa foto: Greenpeace Romania)