stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

15 ani de la moartea lui Alexandru Paleologu

Publicat

în

Alexandru Paleologu a murit la 2 septembrie 2005, la Bucureşti.

Alexandru Paleologu, scriitor, critic literar, diplomat şi om politic, s-a născut la 14 martie 1919, la Bucureşti. A urmat cursurile liceului „Spiru Haret” şi apoi pe cele ale Facultăţii de Drept din Bucureşti.

A debutat ca elev, în 1934, la ”Mlădiţa”, cu articolul ”Literatura condamnabilă”, apoi a colaborat sporadic, un timp, la publicaţiile „Vlăstarul”, „Universul literar” şi „Gândirea”, se arată în „Dicţionarul general al literaturii române” apărut sub egida Academiei Române (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2006).

În decembrie 1940 intră la Şcoala de Ofiţeri de Rezervă de Cavalerie de la Sibiu, iar la începutul războiului se afla în Regimentul de Gardă Călare. Reconcentrat, a fost trimis, ca instructor, la şcoala militară pe care o urmase la Sibiu.

După trecerea României de partea Aliaţilor, Alexandru Paleologu a fost referent în Comisia Română pentru Aplicarea Armistiţiului (1944-1945), apoi ataşat de legaţie în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (1946-1947). Între 1948 şi 1950 face studii de regie şi teatrologie la Institutul de Teatru, precum şi practică de asistent de regie la Teatrul Naţional şi la Teatrul Armatei din Bucureşti, potrivit sursei citate mai sus.

Căutat de Securitate, reuşeşte să dispară şi intră în clandestinitate, sub nume fals, ascunzându-se în primul an mai ales în Bucureşti, dar şi în Ploieşti, Piteşti, Drăgăşani, Iaşi, Zărneşti. La finele anului 1950 – începutul anului 1951, ajuns la Câmpulung-Muscel, Alexandru Paleologu îl reîntâlneşte pe filosoful Constantin Noica, pe care îl cunoştea de dinainte de război şi care se afla acolo cu domiciliu obligatoriu din 1949. ”Începe ‘stagiul’ de cinci ani de la Câmpulung, în cursul căruia Paleologu îl frecventează aproape zilnic pe filosoful cu zece ani mai vârstnic decât el, al cărui discipol entuziast devine” („Dicţionarul general al literaturii române”, Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2006).

După „despărţirea de Noica” şi reîntoarcerea în Bucureşti, Alexandru Paleologu a fost angajat, în decembrie 1956, prin concurs, cercetător ştiinţific la Institutul de Istoria Artei din cadrul Academiei Române, la secţia de artă medievală (bizantină).

Arestat la 9 septembrie 1959, în cadrul procesului ”lotului Noica-Pillat”, Alexandru Paleologu a fost condamnat de Tribunalul Regiunii a 2-a Militare la paisprezece ani de muncă silnică pentru ”crima de uneltire contra ordinii sociale”. A fost graţiat în 1964.

A fost reîncadrat la Institutul de Istorie a Artei, la secţia de teatru, şi a început să publice în „Studii şi cercetări de istoria artei” (lucrările ”Societatea românească, spiritul public şi teatrul între 1849-1878″, „De la Caragiale la Eugen Ionescu şi invers”, „Teatrul lui Lucian Blaga”), precum şi în „Revue roumaine d’histoire de l’art” (eseul „Autour du quatrieme centenaire de Shakespeare”). A mai fost secretar literar al Teatrului „Constantin I. Nottara” în 1967, iar apoi a fost angajat de Marin Preda ca redactor la Editura Cartea Românească, unde a lucrat de la înfiinţarea instituţiei, în 1970, până în 1976, când s-a pensionat.

După 1965, Alexandru Paleologu a colaborat la revistele „Gazeta literară”, „România literară”, „Luceafărul”, „Viaţa românească”, „Secolul 20”, „Convorbiri literare”, „Argeş”, „Contemporanul” ş.a.

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Ce declarații a făcut Mircea Rednic despre FCSB după scandalul „milogii”?

Publicat

în

De către

Ce declarații a făcut Mircea Rednic despre FCSB după scandalul "milogii"?

FCSB s-a Calificat în Optimile de Finală ale Europa League


FCSB a obținut calificarea în optimile de finală ale Europa League, reușind să elimine echipa grecească PAOK Salonic cu un scor total de 4-1. Următoarea provocare pentru campioana României va avea loc împotriva formației franceze Olympique Lyon, pe 6 și 13 martie.

Felicitarile Meritorii pentru FCSB

Rivalitatea dintre FCSB și Mircea Rednic, fost antrenor la UTA Arad, nu l-a împiedicat pe acesta din urmă să aprecieze evoluția echipei bucureștene. Rednic a subliniat importanța performanței jucătorilor și a staff-ului tehnic, afirmând:

  • “FCSB trebuie felicitati pentru cum au jucat împotriva unei echipe cu un buget considerabil.”
  • “PAOK a fost aproape inexistentă.”
  • “Meritul antrenorilor se face simțit în evoluția jucătorilor.”

Rednic a adăugat că, deși Gigi Becali preferă să aibă ultimul cuvânt, echipa merită toate laudele pentru parcursul din competiții europene.

Performanța lui David Miculescu în Europa League

Un alt moment important al returului cu PAOK a fost reprezentat de evoluția lui David Miculescu, care a reușit să marcheze un gol și să ofere o pasă decisivă.

  • “Arădenii ar trebui să fie mândri de Miculescu; el are calitate și poate juca pe mai multe posturi.”
  • “A avut o contribuție semnificativă în Europa League, deși în campionat nu a fost constant.”

Mircea Rednic a subliniat faptul că Miculescu a crescut considerabil, sprintând dincolo de criticile anterioare și demonstrând calitățile sale pe scena europeană.

Ce părere aveți despre șansele FCSB în confruntarea cu Olympique Lyon? Credeți că David Miculescu va continua să se evidențieze? Vă invităm să lăsați un comentariu și să distribuiți articolul pe rețelele sociale!

#spune #acum #Mircea #Rednic #despre #FCSB #lună #după #episodul #milogii #Arad
2025-02-22 21:25:00

Continuă să citești

Actualitate

Ce au dus la dezastrul din Timișoara? Incendiu fatal și 30 de evacuați!

Publicat

în

De către

Ce au dus la dezastrul din Timișoara? Incendiu fatal și 30 de evacuați!

Incendiu devastator în Timișoara: O persoană a murit, alte 30 evacuate


Incidentul a avut loc în noaptea de 23 februarie 2025

În jurul orei 00:15, pompierii din Timișoara au fost alertați prin intermediul numărului de urgență 112 despre un incendiu izbucnit într-un apartament situat în Piața Traian.

Intervenția pompierilor

La fața locului, au fost mobilizate:

  • 7 autospeciale de stingere
  • 2 autoscări mecanice
  • 3 autospeciale pentru transport personal și victime multiple
  • 2 echipaje SMURD

Detalii despre incendiu

Conform informațiilor furnizate de ISU Timiș, incendiul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 60 mp, afectând deșeuri combustibile din interiorul apartamentului.

Evacuările și victimele

În urma incendiului, aproximativ 30 de persoane au fost evacuate, unii alegând să se autoevacueze. Din păcate, în apartament a fost găsită o victimă de sex feminin, carbonizată. O altă persoană a fost transportată la spital, având un atac de panică.

Foto: ISU Timiș

Ce măsuri ar trebui să ia autoritățile pentru a preveni astfel de tragedii în viitor? Ați avut vreodată o experiență similară? Vă invităm să ne împărtășiți gândurile în comentarii și să distribuiți acest articol pe rețelele sociale.

#Incendiu #proporții #Timișoara #persoană #murit #alte #evacuate
2025-02-23 01:38:00

Continuă să citești

Actualitate

Ce s-a întâmplat cu rețeaua de apă din Oțelu Roșu? Avarie majoră descoperită! – Stiri Resita

Publicat

în

De către

Ce s-a întâmplat cu rețeaua de apă din Oțelu Roșu? Avarie majoră descoperită!  - Stiri Resita

Intervenție de urgență la rețeaua de apă din Oțelu Roșu


În ultimele 17 ore, echipele AQUACARAȘ au acționat în 3 schimburi pentru a rezolva o avarie majoră la rețeaua de apă. Incidentul a fost provocat, conform dispeceratului AQUACARAȘ, de constructorul SC PREST DAICASERV SRL, care desfășoară lucrări în cadrul proiectului „Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Caraș-Severin”.

Intervenție complexă pentru restabilirea furnizării apei

Intervenția este de amploare, iar echipele continuă eforturile pentru a restabili furnizarea apei cât mai curând posibil. Această avarie are un impact semnificativ asupra consumatorilor, care se confruntă cu lipsa apei, dar și asupra AQUACARAȘ, care este nevoită să aloce resurse suplimentare pentru a remedia o situație ce ar fi putut fi evitată.

Apel către constructori: responsabilitate și profesionalism

Conducerea AQUACARAȘ face un apel către toți constructorii să manifeste mai multă atenție și responsabilitate în desfășurarea lucrărilor. O infrastructură bine gestionată asigură servicii de calitate pentru toți locuitorii. Este esențial să se acționeze cu profesionalism pentru a evita asemenea situații neplăcute.

Sursa foto: Aquacaraș

Ce măsuri credeți că ar trebui să adopte constructorii pentru a preveni astfel de avarii în viitor? Ați avut vreodată probleme cu furnizarea apei în zona dumneavoastră? Vă invităm să răspundeți în comentarii și să distribuiți acest articol pe rețelele sociale!

#Avarie #majoră #rețeaua #apă #din #Oțelu #Roșu #Radio #România #Reșița
2025-02-22 16:37:00

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și