Lectia de la Babes : Botulismul
Bunicii nostri stiau despre botulism, asa cum stiau si de alte boli foarte grave: rabia sau turbarea, tetanosul, carbunele sau antraxul. Nu le stiau denumirea stiintifica, nu stiau cum se trateaza boli mortale, pentru ca in acea perioada erau, practic, de netratat, dar stiau cum sa le recunoasca ori sa le previna. Asa ca ne-au invatat ca nu e bine sa deschidem si sa consumam conserve cu capacul bombat, care fasaie la deschidere si emana un miros neplacut, de ranced. De fapt, a fost prima lectie de profilaxie a botulismului.
Ce este botulismul? O toxiinfectie alimentara, care, dupa modul de manifestare, reprezinta de fapt o neuroinfectie, o encefalita bacteriana.
Bacteria care produce boala formeaza spori ce pot persista in sol luni de zile si pentru a caror distrugere este nevoie de preparare termica la 120 de grade Celsius. Temperatura de preparare a mancarii in gospodarii este, in general, de 100 grade (120 grade in oala cu presiune). Asa ca putem ingera alimentul contaminat odata cu bacteria si toxinele acesteia.
Ce va determina toxina? Paralizia unor nervi, initial a celor care asigura motilitatea globului ocular si a pleoapelor, apoi a celor responsabili de deglutitie si, in final, paralizia musculaturii respiratorie care duce la deces.
Ati auzit de Botox si administrare lui in cosmetica? Practic, se injecteaza toxina botulinica in cantitati infime, la preturi insa de cele mai multe ori foarte mari, pentru a obtine o relaxare, in fapt o paralizie temporara a unor grupe musculare de la nivelul fetei, si asta cu scopul de ‘netezire’ a ridurilor, de ‘intinerire’. De altfel, toxina botulinica este cea mai toxica substanta biologica cunoscuta, decesul survenind dupa o doza de 5 nanograme.
Bacteria care produce boala nu se dezvolta decat in conditiile de anaerobioza, astfel conservele oferind mediul propice, ele fiind inchise ermetic si lipsite de oxigen. Sa nu uitam, insa, de alte alimente procesate in gospodarii individuale, care ofera aceleasi conditii: toba, carnatii sau chiar mierea de albine, care este impenetrabila pentru oxigen.
In ultimii ani, toate cazurile de botulism au provenit din medii rurale/urbane cu consum de astfel de alimente. Dupa cateva ore/zile apar primele manifestari ale bolii, cele de tip toxiinfectie alimentara, urmate la 1-2 zile de cele neurologice. 90% dintre pacienti acuza vedere neclara si dubla, rezultatele testului caracteristic fiind acelea ca ei nu mai pot citi nici de la apropiere, nici de la departare, lucru ingrijorator care ii determina pe pacienti sa solicite un consult oftalmologic. De aici se emite suspiciunea de botulism si bolnavii ajung in spitalul de boli infectioase.
Tratamentul reprezinta o urgenta medicala si se efectueaza cu ser antibotulinic, ce neutralizeaza toxina circulanta. In functie de rapiditatea diagnosticului si a administrarii de ser antibotulinic, viata bolnavilor poate fi salvata.
Conf dr. Manuela Curescu – medic primar boli infectioase
#lectiadelababes #impreuna #spitalulvictorbabes