stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

Va mai investi OMV Petrom în Marea Neagră după scandalul pe taxa de solidaritate?

Publicat

în

 

Va mai investi OMV Petrom în Marea Neagră după scandalul pe taxa de solidaritate? Răspunsul unui oficial din Ministerul Energiei

Proiectul Neptun Deep este de o importanţă strategică pentru România şi cred că OMV Petrom nu va lua decizia să nu investească în Marea Neagră, a afirmat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

„Eu cred că OMV Petrom nu va lua decizia să nu investească. Nu văd de ce am amâna mai mult decât a fost amânat până acum acest proiect. Consider acest proiect de o importanţă strategică pentru România şi nu văd de ce orice companie ar amâna această decizie. România nu este în război. În România nu avem absolut niciun conflict. Zona economică a Mării Negre din România este în afara războiului din Ucraina. Avem o prezenţă cât se poate de consistentă. România este un mediu sănătos pentru investiţii, atât în hidrocarburi, cât şi în celelalte tehnologii de producere a energiei”, a declarat Niculescu.

La începutul lunii februarie, directorul general al OMV Petrom, Cristina Verchere, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că decizia finală de investiţie privind proiectul Neptun Deep va fi luată la jumătatea acestui an şi că „suntem mai aproape ca oricând de demararea acestui proiect”.

Pe de altă parte, întrebat dacă poate confirma faptul că Lukoil doreşte să plece din România, oficialul din Ministerul Energiei a precizat că „este o decizie pe care conducerea companiei, într-adevăr, o vehiculează”.

„Pot să vă spun că, din punctul meu de vedere şi al atribuţiilor pe care le am la Ministerul Energiei, ţin legătura cu compania Lukoil din perspectiva „security of supply”, din perspectiva Pachetului 6 de sancţiuni în ceea ce priveşte ţiţeiul din Federaţia Rusă. Cu toţii, în această perioadă, am observat că, deşi aceste sancţiuni au fost aplicate atât în decembrie, cât şi în februarie, pentru produse petroliere, nu am avut absolut niciun fel de problemă pe piaţă. Despre decizia lor de a ieşi din România, vom vedea… Haideţi să vedem mai întâi decizia companiei Lukoil şi să vedem ce strategie va avea în perioada următoare. Este interesant să vedem ce va face şi în celelalte ţări, nu doar în România”, a precizat Niculescu.

În ceea ce priveşte hidrocarburile, secretarul de stat din Ministerul Energiei a susţinut că „mai avem loc de îmbunătăţiri”, iar în cazul offshore wind „suntem într-adevăr în faze incipiente”.

„Vreau să vă spun că lucrăm la Ministerul Energiei, împreună cu Banca Mondială, la crearea cadrului legislativ pentru acest sector. Acest sector în momentul de faţă nu este reglementat, nu există un cadru legislativ care să-ţi permită sau să-ţi seteze baza legală prin care poţi să faci un proiect de producere de energie regenerabilă la Marea Neagră. Am văzut această lacună, această lipsă, şi împreună cu ministrul Energiei şi cu colegii din minister ne-am apucat să creăm acest cadru legislativ. (…) facem un asessment la tot ce înseamnă, ce ar trebui să însemne, această bucată de legislaţie, că nu reglementăm doar principii, ci facem şi o evaluare a potenţialului pe care România poate să-l joace în regiune, pentru că vorbeam de poziţia României în regiune. Cred că România va fi prima ţară din zona Mării Negre care va dezvolta acest cadru legislativ, în aşa fel încât investitorii să vină în România. O primă formă de legislaţie va fi pusă în dezbatere în discuţie în 2023, cu siguranţă”, a apreciat George Niculescu.

Acesta a adăugat că ministerul de resort din România are, în permanenţă, discuţii cu companiile din sectorul energetic, iar referitor la sistemul de taxare, deciziile recente sunt pentru o perioadă determinată.

„Referitor la sistemul de taxare, trebuie să plecăm de la ideea că România a transpus un Regulament european în ceea ce priveşte taxarea şi taxa de solidaritate. Intrate în vigoare pe 28 decembrie 2022, toate aceste măsuri sunt măsuri pe termen scurt. Este o situaţie fără precedent, o situaţie cu care România, dar nu doar România, ţările din Europa, nu s-a mai întâlnit. Companiile din energie nu s-au mai întâlnit cu aceste situaţii, cu creşteri de preţuri. Dacă am fi avut această dezbatere undeva în 2019 nu am fi putut să concepem că un megawatt se poate tranzacţiona pe piaţa zilei următoare cu 2.500 de lei, cu 3.600 de lei. Sunt lucruri pe care nimeni nu avea cum să le prevadă. Guvernul României nu putea să asiste pasiv cum consumatorii de energie trebuie să plătească de 20 de ori mai mult decât o făceau înainte. Şi atunci au venit aceste modificări, să trateze punctual o situaţie fără precedent. Nu are nimeni niciun fel de scop să intervină în piaţă mai mult decât este nevoie. Aceste măsuri trebuia să fie luate în aşa fel încât consumatorul de energie casnic sau non-casnic să fie protejat. Măsurile sunt luate pe termen scurt. Măsurile în ceea ce priveşte suprataxarea sunt măsuri luate pe perioadă determinată, iar faptul că acordăm gir noilor investiţii, că suntem un partener şi că nu dorim să pierdem credibilitatea în faţa investitorilor, arată prin această Ordonanţă de urgenţă că noile investiţii în capacităţi de producţie de energie electrică nu vor fi suprataxate, tocmai pentru a nu pierde din încrederea investitorilor”, a explicat sursa citată.

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

FCC UAV Arad se impune la Constanța în ultima etapă a sezonului regulat LNBF?

Publicat

în

De către

FCC UAV Arad se impune la Constanța în ultima etapă a sezonului regulat LNBF?

FCC Baschet UAV Arad triumfă la Constanța în Liga Națională de Baschet Feminin


CONSTANȚA. Într-o confruntare palpitantă din cadrul Ligii Naționale de Baschet Feminin, FCC Baschet UAV Arad a câștigat cu 72-65 în fața echipei CSM CSU Constanța. Meciul a fost echilibrat, cu scoruri pe sferturi: 22-14, 16-18, 14-20, 20-13. Deși „galben-albastrele” au condus în majoritatea timpului, cu un avantaj maxim de 15 puncte în sfertul al doilea, gazdele au reușit să se apropie și chiar să preia conducerea pentru o perioadă. Totuși, arădencele au reacționat prompt, marcând două aruncări de trei puncte consecutive, care le-au adus un avantaj decisiv în final.

Transferuri și strategii

CSM CSU Constanța și-a întărit echipa cu patru jucătoare noi, după exodul din iarnă, ceea ce le-a adus o victorie pe terenul lui Sepsi în etapa anterioară. În plus, „galben-albastrele” veneau după o victorie dramatică în prelungiri, în fața liderului CSM Târgoviște. Antrenorul Sladjan Ivic a folosit acest meci pentru a continua integrarea noilor jucătoare, începând cu un prim five format din Podar, Dickey, Mititelu, Zivkovic și Svetlikova, în timp ce gazdele au răspuns cu Dzombeta, Gorsic, Weaver, Irimia și Littlefield.

Desfășurarea meciului

Constănțencele au deschis scorul, dar arădencele au preluat conducerea rapid, grație lui Svetlikova, care a marcat cinci puncte consecutive. După o fază în care ambele echipe nu au reușit să înscrie, Jovancevic a reușit două mingi de trei puncte, împingând scorul la 22-14 la primul sfert.

În sfertul secund, FCC UAV a început cu un avans de 35-20 în minutul 14, dar meciul a luat o turnură, iar gazdele au reușit să se apropie, încheind prima jumătate cu un ecart de 38-32.

Schimbări în scor

Ajunse la vestiare, gazdele au continuat să reducă diferența, preluând avantajul grație unei tripe reușite de Croitoru, tabela arătând 52-52 la ultima pauză. În sfertul patru, cele două echipe au alternat la conducere, dar apărarea arădeană a excelat, cu intercepții decisive și două aruncări de trei puncte care le-au adus un avantaj de 69-62 în minutul 38. Rezultatul final a fost 72-65, marcând cea de-a zecea victorie pentru FCC UAV în acest sezon.

Performanțele individuale

Jack Animam a fost cea mai bună marcatoare pentru echipa arădeană, cu 17 puncte, în timp ce Podar a contribuit cu 14 puncte, Zivkovic cu 12 puncte (7 recuperări) și Svetlikova cu 9 puncte. De asemenea, au mai marcat Jovancevic (8 puncte), Mititelu (4 puncte), Dickey (4 puncte) și Panait (4 puncte).

În tabăra gazdelor, Weaver și Gorsic au fost cei mai eficienți, fiecare cu câte 18 puncte, urmat de Littlefield cu 14 puncte și Croitoru cu 7 puncte.

Viitorul celor două echipe

Următoarele provocări pentru ambele echipe includ Final 4-ul Cupei României, programat pentru weekendul viitor la Arad. CSM CSU Constanța, deținătoarea trofeului, va înfrunta Sepsi SIC Sfântu Gheorghe în prima semifinală, în timp ce FCC Baschet UAV Arad va juca împotriva marei rivale, CSM Târgoviște, în a doua semifinale.

Întrebări pentru cititori

Ce părere aveți despre performanța echipei FCC Baschet UAV Arad în acest meci? Credeți că CSM CSU Constanța are șanse să se revanșeze în Cupa României? Vă invităm să ne lăsați comentariile voastre și să distribuiți acest articol pe rețelele sociale!

#FCC #UAV #Arad #câștigă #Constanța #în #ultima #etapă #din #sezonul #regulat #LNBF
2025-02-22 22:20:00

Continuă să citești

Actualitate

Ce a spus Rednic despre situația lui Omondi? Reacția surprinzătoare!

Publicat

în

De către

Ce a spus Rednic despre situația lui Omondi? Reacția surprinzătoare!

UTA se pregătește pentru meciul cu Sepsi OSK




UTA va juca luni, la ora 17:00, împotriva echipei Sepsi OSK, iar un subiect de interes este prezența kenyanului Eric Omondi în lot. Jucătorul a ratat recent un transfer în China, ceea ce îl determină să se confrunte din nou cu privirea critică a fanilor, în special din cauza atitudinii sale pe teren.

Pretențiile lui Mircea Rednic

Antrenorul Mircea Rednic a oferit detalii despre situația lui Omondi: „Omondi a revenit în lot după ce transferul în China a eșuat, în mare parte din cauza lui, din cauza că a refuzat să renunțe la salarii. Mi-a comunicat că vrea să joace, ceea ce este în interesul său, dar trebuie să-și schimbe atitudinea. Când pierde mingea, trebuie să aibă o reacție, iar publicul deja și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu indolența lui.”

Așteptările antrenorului

Rednic a subliniat importanța reacției jucătorului la pierderea mingii: „Este esențial ca jucătorii să nu fie indolenți și să arate dorința de a recupera mingea. Chiar dacă am câștigat meciuri fără el și fără Fabry, Omondi are potențialul de a aduce un plus echipei, având calitatea de a accelera și de a trasa atacuri.”

Condițiile de participare

Antrenorul este ferm: „Dacă nu reușești să te impui în echipă, nu vei juca. Știu că a avut reacții pozitive în sezonul trecut și sper ca și acum să fie la înălțime.”

Întrebări pentru fani

Ce părere aveți despre atitudinea lui Eric Omondi? Credeți că va reuși să își schimbe comportamentul și să aducă un aport pozitiv echipei UTA în meciul cu Sepsi OSK? Vă invităm să răspundeți în comentarii și să distribuiți acest articol pe rețelele sociale!

#venit #reacția #lui #Rednic #față #situația #lui #Omondi
2025-02-22 20:51:00

Continuă să citești

Actualitate

Cât timp se menține vremea rece? Prognoza meteo pentru Timișoara și județ!

Publicat

în

De către

Cât mai ține frigul? Prognoza meteo pentru Timișoara și județ

Vremea din Timișoara și județ a fost marcată de temperaturi scăzute în ultima perioadă. Iată ce ne rezervă prognoza meteo în zilele următoare.

Prognoza meteo pentru Timișoara

  • Luni: Frig persistent, cu temperaturi în jur de 2°C. Vor fi posibile precipitații mixte.
  • Marți: Temperaturi similare, cu maxime de 3°C. Vânt moderat dinspre est.
  • Miercuri: O ușoară creștere a temperaturii, ajungând la 5°C. Cer variabil.
  • Joi: Vreme mai caldă, cu maxime de 8°C, dar noaptea se mențin valori scăzute.
  • Vineri: Posibile ploi ușoare, cu temperaturi între 4-6°C.

Ce schimbări se preconizează?

Conform ultimelor date, se estimează că frigul va persista în prima parte a săptămânii, dar spre sfârșitul acesteia se așteaptă o încălzire ușoară. Este important de menționat că și noaptea, temperaturile vor rămâne joase, așa că este indicat să ne îmbrăcăm corespunzător.

Concluzie

Acest schimb de temperaturi ne oferă indicii despre trecerea spre o primăvară mai caldă, dar până atunci va trebui să ne pregătim pentru frigul din Timișoara.

Întrebări pentru cititori:

  • Cum vă afectați activitățile zilnice vremea rece din Timișoara?
  • Ce metode folosiți pentru a vă adapta la temperaturile scăzute?

Vă invităm să ne lăsați opiniile voastre în comentarii și să distribuiți acest articol pe rețelele sociale pentru a ajuta și alți timișoreni să fie la curent cu prognoza meteo!

#Cat #mai #tine #frigul #Prognoza #meteo #pentru #Timisoara #judet #Opinia #Timisoarei
2025-02-22 20:20:00

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și