stiriacum.ro

Suntem sociabili

Stiri

Primul tunel construit pe o autostradă din România se apropie de finalizare.

Publicat

în


Cea mai mare parte a săpăturii pentru primul tunel construit pe o autostradă din România a fost finalizată, iar traficul ar putea fi deschis până la sfârșitul acestui an între Tigveni și București, un tronson al autostrăzii Sibiu-Pitești.

Oficialii statului român au remarcat că lucrările de construcție la Secțiunea 4 (Tigveni – Curtea de Argeș) a autostrăzii Sibiu-Pitești au ajuns la 60%, deși termenul contractual este 2027.

„Primul tunel excavat pe o autostradă din România este aproape finalizat! Antreprenorul austriac este foarte bine mobilizat pe cei 9,86 km ai tronsonului 4 (Tigveni – Curtea de Argeș) ai autostrăzii Sibiu-Pitești, care include construirea unui tunel de peste 1.300 de metri lungime”, a declarat ministrul transporturilor Sorin Grindeanu pe Facebook.

Lucrările de excavare pe direcția Sibiu-Pitești au ajuns la 1.193 de metri, în timp ce galeria pe direcția Pitești-Sibiu a ajuns la 1.026 de metri.

„Dacă se va menține acest ritm, există șanse mari ca până la sfârșitul acestui an circulația să fie deschisă pe autostrada Pitești-București, acoperind peste 140 km (în urma finalizării lucrărilor la restul de 14,65 km din Tronsonul 5). , între Băiculești și Curtea de Argeș),” a mai spus Grindeanu.

Directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, a spus că Porr Construct, constructorul tronsonului, a progresat bine. „Există o șansă reală ca până la sfârșitul anului 2025, să putem călători în condiții de autostradă între Tigveni și București, parcurgând peste 140 de km”, a spus el.

Pistol a explicat că trebuie finalizate și lucrările pe cei 14,65 km rămași din Tronsonul 5 (Pitești – Curtea de Argeș), în urma deschiderii circulației a 15,7 km anul trecut.

În decembrie anul trecut, autoritățile au deschis 16 km din Secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu–Pitești 8 luni inainte. Circulația este deschisă și pe tronsonul 1 al acestei autostrăzi, între Sibiu și Boița, pe o distanță de 13,17 kilometri. Secțiunile rămase – 2, 3 și 4 – sunt programate să se deschidă până în 2028.

radu@romania-insider.com

(Photo source: screenshot from Sorin Grindeanu’s Facebook video)

www.romania-insider.com

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stiri

Romania menține cu precauție rata dobânzii de politică monetară la 6,5%.

Publicat

în

De către


La ședința de politică monetară din 15 ianuarie, banca centrală a României (BNR) a menținut dobânda de politică monetară la 6,5%, ceea ce a fost în conformitate cu așteptările.

Pe fondul riscurilor inflaționiste persistente și fără un plan bugetar elaborat de guvern, autoritatea monetară a prioritizat astfel o atitudine prudentă față de necesitatea de a încuraja creșterea economică.

„Ne așteptăm ca BNR să reia reducerea dobânzilor în august și să furnizeze trei reduceri ale ratelor cheie de 25 pb fiecare până la 5,75% până la sfârșitul anului 2025”, potrivit unei note de cercetare Erste Bank.

BNR a redus rata de politică monetară în vara lui 2024 cu 0,5 puncte procentuale de la nivelul de 7% menținut în 2023 și jumătate din anul trecut.

Prețurile de consum din România au crescut cu 0,3% l/l în decembrie, rezultând o inflație generală de 5,14% a/a, puțin mai rapidă comparativ cu 5,11% a/a în noiembrie și cu 1,5 puncte procentuale mai scăzută față de 6,6% a/a pe un an. mai devreme. Pentru sfârșitul anului 2025, banca centrală proiectează o rată a inflației de 3,5% a/a la sfârșitul anului.

Noile evaluări ale inflației menționate de banca centrală în nota sa de decizie de politică monetară reconfirmă perspectivele de scădere a ratei anuale a inflației în primele trei luni ale anului 2025, dar pe o traiectorie mai mare decât cea anticipată anterior.

Cele mai recente date și analize indică o creștere economică trimestrială moderată în trimestrul IV 2024, în conformitate cu previziunile anterioare, precum și evoluții mixte în principalele componente ale cererii agregate și sectoare majore comparativ cu aceeași perioadă a anului în urmă, a recunoscut banca centrală.

iulian@romania-insider.com

(Sursa foto: Lcva/Dreamstime.com)

www.romania-insider.com

Continuă să citești

Stiri

Comisia română analizează preluarea subsidiarei E.ON de către MVM din Ungaria, în urma unor presupuse riscuri de securitate.

Publicat

în

De către


Ministerul Energiei din România a anunţat că a sesizat Comisia de evaluare a investițiilor străine directe (CEISD) cu privire la tranzacția prin care grupul energetic de stat al Ungariei MVM intenționează să achiziționeze divizia de furnizare a gazelor și energiei electrice a E.ON Energie România, invocând „relații de afaceri extinse cu” cu companii rusești. .

Acțiunile E.ON pot ajunge în mâinile unor entități din afara Uniunii Europene, au motivat oficialii români.

„În urma unei analize riguroase, Ministerul Energiei a identificat multiple subiecte de analiză aprofundată cu privire la impactul unei eventuale tranzacții asupra securității naționale a României”, a precizat ministerul.

MVM are relații de afaceri extinse cu Gazprom și Rosatom, companii rusești aflate sub sancțiuni internaționale, prin care Ungaria menține o dependență ridicată de gazele naturale și tehnologia nucleară rusă, potrivit comunicatului de presă al Executivului.

Au fost identificate elemente de „influență decisivă, control în umbră, influență prin dependență economică și control efectiv”, atât în ​​cadrul grupului MVM, cât și al companiei prin care se intenționează să fie achiziționat pachetul majoritar de acțiuni la E.ON Energie România, au mai subliniat oficialii români. afară.

„Din analiza documentației depuse de MVM rezultă că structura contractuală și clauzele aferente tranzacției generează o posibilitate de transfer ulterior a acțiunilor achiziționate de la E.ON Energie România către entități din afara Uniunii Europene sau către alte entități. care nu apar ca părți inițiale la tranzacție.

Această vulnerabilitate contractuală poate facilita transferul indirect de control către actori economici sau politici care nu respectă rigorile și standardele de conformitate impuse de legislația europeană în domeniul energiei și al transparenței tranzacțiilor”, au argumentat oficialii români.

iulian@romania-insider.com

(Sursa foto: Facebook/E.ON)

www.romania-insider.com

Continuă să citești

Stiri

Cea mai mare bancă din Polonia intră oficial pe piața românească.

Publicat

în

De către


Sucursala corporativă din România a PKO Bank Polski, liderul sistemului bancar polonez, își va începe activitatea operațională pe piața locală în 2025, potrivit Ziarul Financiar.

Cotidianul român a anunțat în octombrie 2023 că PKO Bank, cea mai mare bancă din Polonia, cu active echivalente cu 70% din sistemul bancar românesc, dorește să își înceapă activitatea în România, cu planuri inițiale de start pentru 2024.

Sucursala din București, capitala României, este a patra sucursală corporativă străină a polonezilor la PKO Bank Polski, după cele din Frankfurt pe Main (Germania), Praga (Republica Cehă) și Bratislava (Slovacia).

Strategia grupului polonez PKO este de a intra pe piețele externe prin sucursale corporative, model care s-a dovedit a fi de succes pe piețele în care banca activează deja.

iulian@romania-insider.com

(Sursa foto: Wirestock/Dreamstime.com)

www.romania-insider.com

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și