stiriacum.ro

Suntem sociabili

Învățământ

Centenarul Campusului Universitar UPT: O Aniversare de Excepție în Inima Timișoarei

Publicat

în

 

 

 

Universitatea Politehnica Timișoara a sărbătorit într-un mod grandios Centenarul Campusului Universitar UPT, evenimentul central al Zilelor Politehnicii, desfășurat la ARChA, o clădire de patrimoniu recent reamenajată într-un spațiu cultural interdisciplinar. Într-o atmosferă plină de istorie și emoție, participanții au fost martorii unui moment deosebit în evoluția prestigioasei instituții.

Cu exact 100 de ani în urmă, la 11 noiembrie 1923, Regelui Ferdinand a inaugurat prima clădire a Politehnicii, Facultatea de Mecanică Timișoara. Acest eveniment a marcat momentul de naștere al Campusului Universitar, un punct de referință în istoria universitară a Timișoarei. În acea zi memorabilă, Regele Ferdinand a rostit cuvintele care au devenit motto-ul universității: „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul caruia domnesc într-insa”.

Aniversarea a debutat cu o incursiune în istoria Politehnicii, printr-o vizită la Facultatea de Mecanică, clădirea inaugurală a UPT. Participanții au avut ocazia de a retrăi atmosfera autentică a începuturilor acestei instituții de învățământ superior.

Ceremonia centrală a fost deschisă cu intonarea imnului UPT de către Horia Crișovan, un moment care a adus emoție și solemnitate. Rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a subliniat eforturile susținute pentru înființarea primei instituții de învățământ superior la Timișoara, o Politehnică care a reprezentat o inovație în această parte a Europei.

Mesajele aniversare au continuat cu contribuții remarcabile ale unor personalități precum Președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, și Rectorul Universității Politehnica din București, Mihnea Costoiu. Un moment deosebit a fost citirea decretului regal semnat de Regele Ferdinand, care a înființat Școala Politehnică timișoreană, document expus în premieră cu sprijinul Arhivelor Naționale.

Evenimentul s-a încheiat într-un mod festiv, cu ciocnirea paharului de șampanie și un concert extraordinar susținut de Amadeus. Centenarul Campusului Universitar UPT a rămas în amintirea participanților ca o sărbătoare de excepție, marcând un secol de educație și inovație în inima Timișoarei.

Învățământ

Rectorul Universității Politehnica Timișoara Adresează Viitorul Educației în cadrul TEDxAristide Demetriade

Publicat

în

De către

 

 

Rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, a susținut o prezentare captivantă la conferința TEDxAristide Demetriade, aducând în prim-plan impactul semnificativ pe care tehnologia îl are asupra mentalității educatorilor și educației în general.

Într-o lume tot mai marcată de inovație și schimbare rapidă, rectorul Drăgan a subliniat necesitatea evoluției mentalității educaționale. „În viitor, avem nevoie de creativitate, multiculturalism și multidisciplinaritate. Cred că pe asta ar trebui să ne concentrăm acum în școli și în universități”, a afirmat acesta în cadrul prezentării sale.

Ideile revoluționare și impactul tehnologiei asupra procesului educațional au fost puncte centrale ale discursului rectorului. A comparat influența tehnologiei cu impactul pe care l-a avut tipăritul sau internetul în trecut, aducând în atenție transformările semnificative aduse în modul în care educația este livrată și asimilată.

„Tehnologia nu este doar un instrument, ci o sursă de dezvoltare a creativității și stimulare a colaborării în echipă. Ea redefinește accesul la informații și îmbunătățește relația dintre profesor și sala de clasă”, a subliniat rectorul Drăgan.

Prezentarea sa a evidențiat importanța adaptării continue a sistemului educațional la provocările contemporane, pledând pentru o abordare integrată care să promoveze gândirea creativă, diversitatea culturală și abordarea multidisciplinară. Conferința TEDxAristide Demetriade a oferit un cadru inspirațional pentru astfel de dezbateri esențiale privind viitorul educației.

Continuă să citești

Învățământ

Excelență Științifică la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale – Studenții UPT Cuceresc Premii de Top

Publicat

în

De către

 

 

Studenții de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale de la Universitatea Politehnica Timișoara au adus onoruri academice instituției prin participarea și câștigarea unor premii de prestigiu în cadrul mai multor concursuri de specialitate.

Cea de-a VII-a ediție a concursului „TeChallenge”, desfășurat la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, a fost un prilej de afirmare pentru tinerii cercetători ai UPT. Sub temele „Tehnologiile Viitorului în Smart City” și „Industria 4.0”, trei echipe reprezentând cu mândrie Universitatea Politehnica Timișoara au fost premiate pentru inovația și contribuția lor la proiectele prezentate.

O altă performanță notabilă a avut loc în cadrul „Săptămânii electronicii” de la Universitatea din Craiova, unde studenții de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale au concurat în prestigiosul TIE 2023. Rezultatul lor remarcabil s-a materializat în obținerea premiului III pentru proiectarea unei plăci electronice PCI Express.

Pentru a afla mai multe detalii despre realizările acestor tineri inovatori și proiectele lor distinse, vă invităm să accesați link-ul: [https://shorturl.at/xHUZ8](https://shorturl.at/xHUZ8).

Aceste realizări remarcabile subliniază angajamentul continuu al Universității Politehnica Timișoara în promovarea excelenței academice și inovației, evidențiind talentul și pregătirea excepțională a studenților din domeniul electronicelor, telecomunicațiilor și tehnologiilor informaționale. #UPT #Inovație #Tehnologie #EtcTI #Progres #Excelență #Premiu

Continuă să citești

Învățământ

Ziua Ziua Internațională a Studenților la UPT: Celebrând Determinarea și Realizările Academice

Publicat

în

De către

 

 

🙋 La 17 noiembrie, comunitatea Universității Politehnica din Timișoara (UPT) marchează cu mândrie Ziua Internațională a Studenților, ocazie în care #determinarea, #responsabilitatea, #perseverența, #creativitatea și #dorința de a învăța și descoperi sunt sărbătorite.

În această zi specială, UPT încurajează studenții să-și sărbătorească reușitele academice și să se bucure de parcursul lor academic. Cu o tradiție bogată în educație și inovație, UPT rămâne un loc de excelență unde studenții își pot dezvolta abilitățile și pot contribui la construirea viitorului.

💙 Sub deviza #DesignYourFuture, UPT își onorează studenții, recunoscând dedicarea și munca lor în drumul către cunoaștere și realizare. Ziua Internațională a Studenților reprezintă un moment de apreciere și celebrare a comunității academice UPT, unde tinerii entuziaști își conturează propriul viitor și contribuie la dezvoltarea cunoașterii și a societății în ansamblu.

La mulți ani, dragi studenți UPT! Să aveți parte de încă multe realizări și succese în călătoria voastră academică. #StudentUPT #Aniversare #Student #UPT”

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și