stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

Mormânt colectiv din vremea ciumei descoperit la Timișoara!

Publicat

în

Arheologii Timisoarei au descoperit un mormant colectiv din vremea ciumei, pe santierul unde se construieste noua cladire a liceului teoretic Nikolaus Lenau.

In acelasi mormant au mai fost descoperite si alte obiecte, dar si mai multi plumbi despre care arheologii cred ca le-a curmat viata unora infectati cu ciuma, dar care nu au respectat restrictiile impuse de autoritatile de la acea vreme.

„Nu este pentru prima data cand locuitorii Timisoarei experimenteaza consecintele nefaste ale unei epidemii. Tifosul sau ciuma sunt molime care s-au abatut frecvent asupra orasului, atat in perioada stapanirii otomane (1552-1716), dar si ulterior, in timpul celei habsburgice (1716-1860). Este posibil ca mormantul colectiv cercetat pe santierul arheologic din zona strazii Oituz sa documenteze un astfel de episod nefericit din istoria orasului. Mai multe sunt elementele care sugereaza acest fapt.

In primul rand se remarca numarul mare al defunctilor aflati in acelasi mormant, sase adulti si un copil. Pe de alta parte crucea dubla si pandantivul, gasite la gatul copilului, vin sa completeze, in acest sens, povestea complexului arheologic”, spune arheologul Andrei Stavila, de la Universitatea de Vest din Timisoara, seful echipei de arheologi care cerceteaza zona.

„Crucea se aseamana, prin forma, cu cea de Lorena, aceasta avand analogii si utilizari multiple de-a lungul vremii in Europa de Apus. Mult mai interesant este, insa, pandantivul care ilustreaza, pe avers si revers, sfinti ai Ordinului Franciscan Tertiar: Sfanta Delphina si Sfantul Elzear. Acesta este singurul cuplu franciscan canonizat sau beatificat formal, ei fiind patroni ai tinerilor casatoriti, ai saracilor si leprosilor.

Pandantivul care ii ilustreaza este important pentru descoperirea noastra. Asta fiindca mormantul nu poate data de dinaintea anului 1694, care este stiut ca fiind cel al beatificarii Delphinei, iar informatia conform careia cei doi sunt patroni ai leprosilor este importanta pentru ipoteza noastra”, mai explica arheologul Andrei Stavila.

Tot arheologul Andrei Stavila explica si care este explicatia pentru plumbii gasiti in mormantul colectiv.

„Ne surprind bilele de flinta gasite printre ramasitele pamantesti ale adultilor. Sa fi fost ei impuscati? Cu siguranta, dar de ce? Care sa fi fost vina copilului? Formau cei sapte o familie? Care a fost contextul disparitiei lor? In acest moment, adunand datele, apreciem ca mormantul poate sa apartina unor colonisti, chiar din regiunea Lorena.

Suntem de parere ca moartea lor a avut loc in contextul celei mai cumplite epidemii ramasa multa vreme in memoria colectiva si de-a pururi in scripte, anume ciuma care a bantuit Timisoara intre 1737-1740. In aceste circumstante, este posibil ca plumbii sa le fi curmat suferinta sau sa le fi fost pedeapsa pentru nerespectarea regulilor impuse de autoritati in vreme de epidemie”, mai spune arheologul.

sursa ziare.com

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Dominic Fritz nu-l vrea pe Nicusor Dan !Ramane alaturi de Elena Lasconi!

Publicat

în

De către

„Eu recunosc că nu înțeleg pe deplin strategia lui Nicușor Dan, pe care îl apreciez foarte mult. Nu știu dacă vrea susținerea partidelor de sistem, să ajungă cumva candidatul coaliției, sau dacă își dorește să fie o alternativă la partidele anti-sistem. Cred că cel puțin aici, eu ca alegător, mi-as dori o clarificare”, a spus primarul Timișoarei.

Nicușor Dan a răspuns susținând că „este o decizie statutară a partidului”.

„Urmează o competiție electorală și oamenii se vor uita la candidați: ce am făcut, proiectele noastre pentru România. Din competiția asta, să câștige cel mai bun. Cea mai importantă este susținerea oamenilor. Dacă vorbim de mine, votat și de membri USR și de membri PNL, care aveau propriul candidat. Deci, în alegeri pe persoană, cum sunt alegerile pentru președinte, contează foarte mult candidatul”, a mai spus primarul Capitalei.

Continuă să citești

Actualitate

Marcel Ciolacu legat de Crin Antonescu pana la capat!

Publicat

în

De către

Sondajul de opinie realizat de coaliție pentru presedintele Romaniei îl include doar pe Crin Antonescu din partea arcului guvernamental, a declarat Marcel Ciolacu!Cercetarea sociologică va analiza trendurile politice, precum și susţinerea de care se bucură mai multe persoane care ar putea candida la alegerile prezidenţiale, precum Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion.PSD, PNL și UDMR ar putea organiza, în februarie, un eveniment comun de lansare a candidaturii lui Crin Antonescu la prezidențiale.

Continuă să citești

Actualitate

Alt virus din China a ajuns in Romania!

Publicat

în

De către

O femeie de 67 de ani, internată la Spitalul Clinic Județean din Oradea, a fost diagnosticată cu virusul HMPV.
HMPV (metapneumovirusul uman), este un virus respirator similar cu virusul respirator sincițial (RSV) și este o cauză frecventă a infecțiilor tractului respirator, în special la copii, vârstnici și persoane cu sistem imunitar slăbit.
Se transmite prin contact direct cu secreții respiratorii infectate (tuse, strănut) sau prin contact cu suprafețe contaminate. Este foarte contagios, mai ales în spații aglomerate.
În prezent, China se confruntă cu o creștere semnificativă a infecțiilor respiratorii cauzate de acest virus. Este important de menționat că, deși HMPV circulă de mai mulți ani și poate provoca îmbolnăviri semnificative, experții nu consideră că reprezintă o amenințare pandemică similară cu COVID-19.
Cât despre femeia din România diagnosticată cu HMPV, „pacienta are comorbidități. Debutul bolii a fost pe 26 decembrie. Simptomatologia respiratorie a fost testată PCR la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor. Astăzi am primit rezultatul. Atitudinea e similară cazurilor de COVID. S-a demarat ancheta epidemiologică”, a declarat pentru Agerpres directorul Direcției de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă.
Potrivit acesteia, virusul este periculos la copii, la persoane vârstnice și la cei care au boli cronice, sistemul imunitar deficitar.
Pacienta este internată în stare stabilă și este izolată.

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și