stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

De ce coronavirusul a fost blând în România? Explicaţiile unui medic

Publicat

în

Prof. Dr. Olga Simionescu explică de ce în România infecţia cu noul COVID-19 a fost mai puţin agresivă decât în ţările din Vest. O teorie este estul Europei este vaccinat BCG, dar şi că avem un serotip blând.

Dintre toate ţările lovite de COVID, România pare una dintre cele mai norocoase. Boala nu a umplut până la refuz secţiile de ATI, iar numărul deceselor nu a trecut încă de 1.000. Specialiştii din întreaga lume sunt curioşi să descopere de ce Vestul Europei a fost lovit de boală mult mai agresiv decât Estul.

„Teoria cultă a văzut aceste diferenţe prin faptul că estul Europei este vaccinat BCG. Această vaccinare împotriva tuberculozei se ştie că nu ţine mai mult de câţiva ani, mai mult de zece ani maximum şi consider că nu este o explicaţie foarte bună”, a spus prof. dr. Olga Simionescu citată de Mediafax.

O altă teorie luată în calcul este ce a mutaţiilor genetice.

„Vă amintiţi despre lucrarea intens dezbătută a primilor chinezi care au făcut serotipurile L şi S, acea abordare simplistă. Dar ei înşişi au recunoscut în Wuhan existenţa a două categorii principale de pacienţi: pacienţi care evoluau agresiv şi pacienţi care evoluau foarte puţin agresiv. Alţii au spus: e totuşi un virus cu ARN şi la fiecare pasaj face 6 mutaţii şi ar putea să existe explicaţii pentru serotipuri cu comportament diferit. Totul este încă în studiu”, a comentat specialistul.

„Gena dacică” a fost o altă ipoteză luată în calcul.

„A existat şi aşa numita – denumită de noi, ironic – genă dacică. S-a mai vorbit despre faptul că locuitorii aşa-zisului bloc estic sau sovietic sunt disciplinaţi, că toată lumea a stat în casă, în izolare. În care dintre variante aţi dori să credeţi? Eu am crezut de la început că noi avem un seroptip blând, asta este părerea mea personală”, a conchis Olga Simionescu.

Actualitate

Dominic Fritz nu-l vrea pe Nicusor Dan !Ramane alaturi de Elena Lasconi!

Publicat

în

De către

„Eu recunosc că nu înțeleg pe deplin strategia lui Nicușor Dan, pe care îl apreciez foarte mult. Nu știu dacă vrea susținerea partidelor de sistem, să ajungă cumva candidatul coaliției, sau dacă își dorește să fie o alternativă la partidele anti-sistem. Cred că cel puțin aici, eu ca alegător, mi-as dori o clarificare”, a spus primarul Timișoarei.

Nicușor Dan a răspuns susținând că „este o decizie statutară a partidului”.

„Urmează o competiție electorală și oamenii se vor uita la candidați: ce am făcut, proiectele noastre pentru România. Din competiția asta, să câștige cel mai bun. Cea mai importantă este susținerea oamenilor. Dacă vorbim de mine, votat și de membri USR și de membri PNL, care aveau propriul candidat. Deci, în alegeri pe persoană, cum sunt alegerile pentru președinte, contează foarte mult candidatul”, a mai spus primarul Capitalei.

Continuă să citești

Actualitate

Marcel Ciolacu legat de Crin Antonescu pana la capat!

Publicat

în

De către

Sondajul de opinie realizat de coaliție pentru presedintele Romaniei îl include doar pe Crin Antonescu din partea arcului guvernamental, a declarat Marcel Ciolacu!Cercetarea sociologică va analiza trendurile politice, precum și susţinerea de care se bucură mai multe persoane care ar putea candida la alegerile prezidenţiale, precum Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion.PSD, PNL și UDMR ar putea organiza, în februarie, un eveniment comun de lansare a candidaturii lui Crin Antonescu la prezidențiale.

Continuă să citești

Actualitate

Alt virus din China a ajuns in Romania!

Publicat

în

De către

O femeie de 67 de ani, internată la Spitalul Clinic Județean din Oradea, a fost diagnosticată cu virusul HMPV.
HMPV (metapneumovirusul uman), este un virus respirator similar cu virusul respirator sincițial (RSV) și este o cauză frecventă a infecțiilor tractului respirator, în special la copii, vârstnici și persoane cu sistem imunitar slăbit.
Se transmite prin contact direct cu secreții respiratorii infectate (tuse, strănut) sau prin contact cu suprafețe contaminate. Este foarte contagios, mai ales în spații aglomerate.
În prezent, China se confruntă cu o creștere semnificativă a infecțiilor respiratorii cauzate de acest virus. Este important de menționat că, deși HMPV circulă de mai mulți ani și poate provoca îmbolnăviri semnificative, experții nu consideră că reprezintă o amenințare pandemică similară cu COVID-19.
Cât despre femeia din România diagnosticată cu HMPV, „pacienta are comorbidități. Debutul bolii a fost pe 26 decembrie. Simptomatologia respiratorie a fost testată PCR la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor. Astăzi am primit rezultatul. Atitudinea e similară cazurilor de COVID. S-a demarat ancheta epidemiologică”, a declarat pentru Agerpres directorul Direcției de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă.
Potrivit acesteia, virusul este periculos la copii, la persoane vârstnice și la cei care au boli cronice, sistemul imunitar deficitar.
Pacienta este internată în stare stabilă și este izolată.

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și