stiriacum.ro

Suntem sociabili

Uncategorized

Semnificația zilei de 1 Decembrie

Publicat

în

 

Ziua Națională a României este sărbătorită pe 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.

Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.

Pe 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea.

Pe 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.

„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

La Alba Iulia, aşa cum a fost şi la Cernăuţi, la 28 noiembrie, a fost o adunare a tuturor românilor din Austro-Ungaria. Tot aici, la Alba Iulia, se constituie Marele Consiliu Naţional Român, care este format din 200 de membri aleşi şi încă 50 cooptaţi. În următoarea zi, Consiliul numeşte un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care îl are în frunte pe Iuliu Maniu. La 11 decembrie se ratifică Marea Unire de către Guvernul României, iar declaraţia de la Alba Iulia este înmânată regelui Ferdinand. Regele promulgă în aceeaşi zi decretul de sancţionare a unirii (inclusiv a Basarabiei şi Bucovinei). Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România.

Recunoaşterea internaţională a unirii Bucovinei cu România s-a făcut la 10 septembrie 1919, prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate şi Austria. Recunoaşterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria.

Pe 28 octombrie 1920, s-a semnat Tratatul de la Paris, pe de-o parte de România şi pe de cealaltă parte de Puterile Aliate (Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia), care a avut ca scop recunoaşterea unirii României cu Basarabia. Dar acesta nu a intrat în vigoare pentru că Japonia nu l-a ratificat. De asemenea, Uniunea Sovietică nu a recunoscut această unire, iar acţiunile Japoniei au venit ca rezultat al unui protocol secret care a făcut parte dintr-un tratat între cele două din 1925.

10 mai şi 23 august, datele care au marcat anterior Ziua Naţională a României

Anterior, în perioada 1866 – 1947, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 10 mai, apoi, între anii 1948 și 1989, pe 23 august.

Deoarece prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în data de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, aceasta a fost desemnată Ziua Naţională, fiind sărbătorită până în 1947.

În 2015, Camera Deputaţilor a decis ca 10 mai să fie sărbătoare naţională, fiind ziua care marchează trei momente istorice – începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.

După abdicarea forțată a regelui Mihai I, pe 30 decembrie 1947, Camera Deputaților a adoptat legea prin care a proclamat Republica Populară Română. Data de 23 august a fost decisă drept sărbătoare de stat, fiind cunoscută ca ziua insurecției armate antifasciste, începutul revoluției populare în România. Data făcea referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea Guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944.

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Uncategorized

Imagine surprinzătoare: Leo Messi și Lamine Yamal, la începuturile carierelor lor

Publicat

în

De către

 

În imaginea de mai jos, îl puteți vedea pe Leo Messi, extrem de tânăr, pozând alături de un bebeluș de doar 4 luni. Ce face această fotografie cu adevărat interesantă? Numele bebelușului este Lamine Yamal, care în prezent este jucător al Barcelonei și titular în naționala Spaniei.

Fotografia face parte dintr-o ședință foto realizată de cotidianul *Sport* din Catalunia pentru un calendar caritabil. Tatăl lui Lamine Yamal a postat recent această imagine emoționantă pe contul său de Instagram, stârnind valuri de reacții și nostalgie printre fanii fotbalului.

Această imagine surprinde două generații de talent extraordinar, legate prin pasiunea comună pentru fotbal. Leo Messi, care a devenit o legendă a Barcelonei și a fotbalului mondial, și Lamine Yamal, un tânăr talent promițător, reprezintă continuitatea și măreția clubului catalan.

Este fascinant să vedem cum destinele acestor doi fotbaliști s-au intersectat încă din primele luni de viață ale lui Lamine. Imaginea nu doar că evocă amintiri frumoase pentru fanii Barcelonei, dar și inspiră tinerii jucători care visează să calce pe urmele idolilor lor.

Pe măsură ce Lamine Yamal își continuă ascensiunea în fotbalul profesionist, această fotografie va rămâne un simbol al începuturilor sale și al legăturii speciale cu Leo Messi.

Fotbalul ne arată din nou că este mai mult decât un sport; este o poveste continuă de talent, inspirație și moștenire.

Continuă să citești

Social

Românca Înșelată de un Fals Brad Pitt: O Adevărată Poveste de Înșelăciune Online De peste 50.000 de dolari

Publicat

în

De către

 

 

O româncă stabilită în Spania a devenit victimă a unei înșelăciuni ingenioase, căzând pradă unui impostor care s-a dat drept celebrul actor american, Brad Pitt. Potrivit relatărilor din La Region, femeia s-a trezit într-o situație financiară precară, după ce a fost păcălită să furnizeze date personale și să rămână fără niciun ban în contul său.

Povestea începe pe platforma de social media TikTok, unde românca a fost abordată de cineva care pretindea că este Brad Pitt. Inițial, falsul actor american i-a oferit o cartelă de membru VIP, iar ulterior au început să comunice prin intermediul aplicației de mesagerie WhatsApp. Femeia a fost surprinsă să primească chiar și o fotografie a unui permis de conducere care purta imaginea lui Brad Pitt.

„Am fost uimită să primesc un mesaj de la Brad Pitt pe TikTok și am început să-i răspund. Apoi, am primit și un permis de conducere cu fotografia lui. M-am simțit onorată și am fost uimită de atenția pe care o primeam”, a povestit românca.

Impostorul a început să se manifeste generos, promițându-i femeii o cutie plină cu bani și alte bunuri în valoare de 50.000 de dolari. Fără să ezite, românca a furnizat informații personale, inclusiv adresa de domiciliu, în speranța că va primi „cadoul” promis.

Ceea ce părea a fi începutul unei povești romantice și a unei oportunități financiare s-a transformat rapid într-o tragedie. Femeia și-a dat seama prea târziu că a căzut pradă unei escrocherii online ingenioase, pierzându-și economiile și rămânând cu o amintire amară a unui vis frânt.

Această întâmplare servește drept avertisment clar cu privire la pericolele existente în mediul online și necesitatea de a fi precauți în comunicarea și furnizarea informațiilor personale pe internet.

Continuă să citești

Învățământ

Profesorul Liviu Marșavina, Prorector al Universității Politehnica Timișoara, Decorat cu Titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Publicat

în

De către

 

 

Profesorul universitar Liviu Marșavina, inginer și membru corespondent al Academiei Române, a fost onorat vineri, 22 martie 2024, în cadrul unei ceremonii speciale, cu prestigiosul titlu de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Această distincție reprezintă cea mai înaltă recunoaștere pe care o instituție de învățământ superior o poate acorda unei personalități academice.

Titlul onorific a fost acordat la propunerea Departamentului de Inginerie Mecanică, din cadrul Facultății de Autovehicule Rutiere, Mecatronică și Mecanică din Cluj-Napoca, în semn de apreciere pentru excelența profesională și academică a profesorului Marșavina. Contribuțiile sale semnificative în domeniul rezistenței materialelor, mecanicii ruperii și mecanicii experimentale, precum și colaborarea sa de excepție cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au fost recunoscute și apreciate în mod deosebit.

Liviu Marșavina, în calitatea sa de Prorector al Universității Politehnica Timișoara responsabil cu Cercetarea Științifică, Inovarea și Transferul Tehnologic, a demonstrat un nivel remarcabil de expertiză și angajament în promovarea excelenței academice și în dezvoltarea comunității academice și științifice.

Această distincție deosebită este un tribut binemeritat adus realizărilor și prestigiului profesional al profesorului Marșavina, și marchează o nouă etapă în recunoașterea contribuțiilor sale semnificative în domeniul academic și științific. Felicitări sincere și respectele noastre cele mai calde îi sunt adresate profesorului universitar Liviu Marșavina pentru această distincție remarcabilă și pentru contribuția sa de excepție la progresul științific și educațional în România și în întreaga lume.

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și